Kennis

BTW ja of nee?

juli 24, 2023

Afbeelding over BTW ja of nee?

Ben je freelancer, en lever je diensten aan kinderopvangorganisaties? Dan ben je hoe dan ook Btw-plichtig. Ook al heb je (ten onrechte) een brief van de Belastingdienst ontvangen dat je BTW vrijgesteld bent.

Dit betekent dat je elk kwartaal btw-aangifte moet doen en ook 21% BTW moet afdragen over jouw netto omzet. Doe je dat niet, dan kan de Belastingdienst (tot 5 jaar terug!) navorderen en kun jij mogelijk in financiële problemen komen.

Werk jij als freelancer in de kinderopvang, maar zet jij geen BTW op je facturen en doe je geen BTW aangifte? Dan bouw je een BTW schuld op bij de Belastingdienst.

Voor wie?
Freelancers, ZZP’ers die hun diensten leveren aan kinderopvangorganisaties, zowel BSO als dagopvang. Ben jij deze freelancer/ZZP’er? Dan heb je een KvK inschrijving en word je gezien als ondernemer. Jouw “soort” onderneming heet (meestal) een eenmanszaak.

Uitleg
Als freelancer ben je ondernemer want je hebt een eigen bedrijf. Hoe behandelt de belastingdienst jou?

De belastingdienst ziet jou als ondernemer die diensten levert. Je levert namelijk diensten, aan kinderopvangorganisaties. Deze diensten zijn jouw prestaties, die jij levert aan jouw opdrachtgevers, de kinderopvangorganisaties. Jouw diensten zijn daarom altijd belast.

MET BTW. Alle leveringen van goederen én diensten zijn normaal gesproken belast met Nederlandse BTW (van 9% of 21%).

Zelf nalezen
Lees het zelf na op de website van de belastingdienst

LET OP: Het gaat op deze website voor de freelancers/ZZP’ers om deze tekst in GEEL


Deze tekst in GEEL is bedoeld voor zelfstandig (freelance/zzp) pedagogisch medewerkers (PM’er) met een eigen onderneming.

Waar gaat het mis?
Sommige freelancers denken dat zij geen BTW hoeven af te dragen. Ze hebben zich ingeschreven bij de KvK. Daar krijgt hun bedrijf een code, de SBI code. Dit is een code, die geldt voor bedrijven in de Kinderopvang en Gastouders. LET OP: Dit zijn wel de kinderopvangorganisaties (jullie opdrachtgevers) en maar niet de zelfstandig pedagogisch medewerkers (freelance/zzp), zelfstandige PM’ers krijgen dus eigenlijk een SBI-code die niet voor hen van toepassing is. Jouw inschrijving bij de KvK, gevolgd door een verkeerde SBI-code, zorgt ervoor dat de belastingdienst automatisch een brief stuurt, waarin staat dat jij bent vrijgesteld van BTW.

Waarom gaat het mis?
Dat weten wij ook niet precies…..maar er zitten fouten in het systeem van de overheid en instanties zoals het KvK.
Duidelijk is, dat de SBI-code van de KvK verkeerd wordt toegepast bij freelancers en ZZP’ers. Deze SBI-code geldt alleen voor Kinderopvangorganisaties en Gastouders, NIET voor freelancers die hun diensten verlenen aan die Kinderopvangorganisaties of Gastouders.
Deze foutieve SBI-code zorgt voor onzekerheid bij de freelancers en ZZP’ers die werken in de Kinderopvang. Dat is begrijpelijk! En het zorgt ook voor veel fouten; er zijn heel veel freelancers die ten onrechte GEEN BTW aangifte doen, daardoor een belastingschuld opbouwen en vroeg of laat in de financiële problemen komen.

Geen BTW:
Zet jij geen 21% BTW op jouw facturen? Dan stuur je foutieve facturen ! Jouw diensten zijn wel met BTW belast. Dat betekent dat jij 21% BTW op jouw facturen moet vermelden. En BTW aangifte moet doen. (Uitzondering is dus de KOR: Kleine Ondernemers Regeling).

Wel BTW:
Wat gebeurt er met je tarief?
Jouw tarief is altijd het tarief EXCLUSIEF BTW. Is jouw tarief bijvoorbeeld € 35,00 per uur? Dan is dat het bedrag exclusief BTW. Jouw tarief is € 35,00. De 21% BTW is € 7,35. Bij elkaar opgeteld is dat € 42,35 per uur. De kinderopvangorganisatie betaalt het tarief dus inclusief BTW.
Jij bent zelfstandig ondernemer, dus jij bepaalt zelf jouw tarief. Wil je € 40,00 per uur verdienen? De BTW (21%) bedraagt € 8,40. Jouw tarief wordt dan uiteindelijk € 48,40 (Incl. BTW) per uur.

Wanneer KOR?
Je bent dus freelancer/ZZP’er en levert BTW belaste diensten. Moet je dan ook altijd BTW in rekening brengen aan jouw opdrachtgever? JA, tenzij je gebruik maakt van de KOR. KOR staat voor: Kleine Ondernemers Regeling.

Voordelen KOR:

LET OP: Je moet uiteraard nog wel Inkomsten Belasting (IB) betalen! Je netto omzet is niet hetzelfde als het netto-inkomen.

Nadelen van KOR:

Meer informatie over de KOR

Wat kun JIJ doen?
Wat zou jij nu zelf kunnen doen om meer duidelijkheid te krijgen over jouw situatie en wel/geen BTW? Hieronder de Do’s en Don’ts:

Do’s:

Don’ts:


Waarom Tadaah?


Waarom The Backoffice Factory?


Een praktijkvoorbeeld: Cilla’s Care

Priscilla is freelancer, dus ondernemer. En werkt fulltime (4 dagen per week) in de Kinderopvang. Haar omzet is hoger dan € 20.000. Dus ze heeft geen KOR.
Priscilla is als freelancer in de kinderopvang sowieso BTW ondernemer, en moet 21% BTW op haar facturen zetten. En de ontvangen/betaalde BTW elk kwartaal aangeven en betalen.
Haar bedrijfsresultaat wordt gezien als Winst uit Onderneming. Priscilla krijgt daardoor jaarlijks Zelfstandigen aftrek. En daarbovenop ook (max 3 x in de eerste 5 jaren van haar onderneming) nog de Starters aftrek. Dat zijn serieuze aftrekposten.
Priscilla kan alle BTW op haar zakelijke inkopen terugvragen van de Belastingdienst (dit wordt verrekend met de te betalen BTW die zij ontvangt als haar facturen betaald worden).

The Backoffice Factory doet elke maand de administratie voor Priscilla. En 1 keer per kwartaal de BTW aangifte. Zo kan Priscilla zich concentreren op haar werk. En hoeft ze in haar vrije tijd geen boekhouding te doen.
Priscilla krijgt elk kwartaal precies te zien wat zij aan BTW heeft ontvangen, hoeveel BTW ze heeft betaald, en het verschil: hoeveel BTW er uiteindelijk wordt aangegeven en moet worden betaald aan de Belastingdienst.
De kosten van The Backoffice Factory zijn voor Priscilla aftrekbare bedrijfskosten. Ze verlagen de winst en daarmee de te betalen Inkomsten Belasting. En de betaalde BTW op inkopen is elk kwartaal weer aftrekbaar van de te betalen BTW.


Heb je vragen? Of Wil je je melden met jouw situatie ?
Je kunt dan contact opnemen met Tadaah of met The Backoffice Factory.

Per email: info@tadaah.nl of info@thebackofficefactory.nl

Per telefoon: Tadaah, Steven Lenderink, tel 06 – 26 77 44 67
The Backoffice Factory, Jacco Huisman, tel 06 – 38 93 25 23

Tadaah heeft de leukste opdrachtgevers