Nieuws

Brancheorganisatie: kwaliteit kinderopvang gaat achteruit

mei 30, 2023

Afbeelding over Brancheorganisatie: kwaliteit kinderopvang gaat achteruit

Samenwerken tussen organisaties in de zorg- en welzijnssector mag, zo lang het niet nadelig uitpakt voor medewerkers of zzp’ers. Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte eind november bekend waar de grenzen en mogelijkheden liggen voor samenwerking tussen organisaties in zorg en welzijn. Hiermee schept de mededingingsautoriteit duidelijkheid voor werkgevers, zorgmedewerkers in loondienst, opdrachtgevers en zelfstandigen in de sector.

Wat zijn de voorwaarden voor afstemming tussen opdrachtgevers over zzp-inzet?

Opdrachtgevers mogen geen gezamenlijke afspraken maken over maximale zzp-tarieven of de inroostering van zzp’ers. Voor opdrachtgevers is het bijvoorbeeld niet toegestaan om onderling af te spreken dat zzp’ers dezelfde diensten moeten draaien als medewerkers in loondienst.

Wel mag een organisatie eigen beleid hebben voor de voorwaarden en inroostering van zzp’ers. Organisaties die regelmatig met zzp’ers werken, hanteren vaak een protocol voor het succesvol invullen van een dienst. Denk daarbij aan praktische richtlijnen voor vervoer of rust-, slaap- en eetmomenten

Mogen kinderopvangorganisaties samen optrekken om minder of geen zzp’ers in te huren?

Het is niet toegestaan om als opdrachtgevers gezamenlijk afspraken te maken over het minder of niet inhuren van zzp’ers. Zo hebben zzp’ers te weinig mogelijkheid om bij één of meerdere werkgevers te werken en daar trekt het ACM de lijn. Wel mag je deze beslissingen voor je eigen organisatie nemen.

Tadaah heeft de leukste opdrachtgevers