Veelgestelde vragen over

Annuleringen

Wat moet je doen bij het annuleren van een opdracht?

Alle vragen over Annuleringen

Kan een opdrachtgever binnen 24 uur voor aanvang een opdracht nog annuleren?

Wanneer een opdrachtgever een dienst binnen 24 uur annuleert ontvangt de ZZP’er een vergoeding. De vergoeding van € 100,00 is een compensatie voor het annuleren binnen 24 uur en daar staan geen werkzaamheden tegenover. De freelancer hoeft dus niet naar de locatie te komen. Het staat de freelancer vrij een andere dienst aannemen. Je kan niet meer annuleren als de ZZP’er al op de locatie is en de opdracht formeel al begonnen is.

Ik heb een opdrachtovereenkomst met een organisatie maar ik wil me laten vervangen, kan dat en hoe werkt zoiets?

Een freelancer is geen werknemer en daarom gelden er andere bepalingen. Bij een arbeidsovereenkomst wordt voldaan aan drie elementen: 1. er is sprake van gezagsverhouding, 2. er wordt loon betaald en 3. er is sprake van een verplichting om het werk persoonlijk te verrichten. Een opdrachtovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst omdat er geen verplichting is om het werk persoonlijk uit te voeren. Het kan dus voorkomen dat een freelancer zich laat vervangen door een ander. Het is echter alleen mogelijk wanneer de vervanger voldoet aan dezelfde objectieve criteria om deze dienst te mogen uitvoeren. Daaronder verstaan we: het in bezit hebben van een geldig VOG, een juist diploma en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is van belang om er rekening mee te houden dat de verantwoordelijk medewerker van de kinderopvangorganisatie ervoor zorgt dat het VOG is gekoppeld in het Personenregister Kinderopvang, dat het diploma wordt gecontroleerd op echtheid en of het geschikt is voor de opdracht die wordt uitgevoerd. De freelancer die opdrachtnemer is (volgens de opdrachtovereenkomst) blijft verantwoordelijk voor uitvoering van de opdracht, alsmede de facturatie.

Mijn (eigen) kind is ziek en ik heb geen oppas. Kan ik mijn opdracht dan nog afzeggen?

Opdrachten kun je 24 uur voor aanvang van de opdracht afzeggen. Is het binnen 24 uur van je dienst? Zorg voor vervanging van de dienst en geef dit door aan de opdrachtgever en Tadaah.

< Terug naar alle onderwerpen

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!

Tadaah heeft de leukste opdrachtgevers