BTW vrijstelling, ook voor freelancers!

None mrt 18, 2021

In 2020 heeft de belastingdienst vastgesteld dat freelance pedagogisch medewerkers BTW in rekening moeten brengen aan hun opdrachtgevers. Voor kinderopvangorganisaties die gebruik maken van freelancers is dit een vervelende kostprijsverhogende maatregel.

btw.jpg

Zzp’ers in de zorg en het onderwijs zijn vrijwel allemaal vrijgesteld van btw, waarom geldt dit voor de kinderopvang niet? Tot voor kort kregen nieuwe freelancers namelijk een bericht dat ze WEL vrijgesteld zijn van omzetbelasting (BTW) nadat men zich als zelfstandig pedagogisch medewerker had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De belastingdienst heeft echter gesteld dat de BTW vrijstelling alleen van toepassing is voor kinderopvangorganisaties zelf.

Namens de kinderopvang en zzp’ers in Nederland probeert Tadaah hier iets aan te doen. Zo is er veel overleg met freelancers, organisaties en de betrokken ministeries in Den Haag. Ook een professor in het belastingrecht geeft advies over deze kwestie. Tadaah is van mening dat de aard van de werkzaamheden die worden uitgevoerd op basis van een opdrachtovereenkomst dienen te vallen onder de vrijstellingen. Wij houden jullie op de hoogte!