Veelgestelde vragen over

Freelancen en ZZP

Antwoorden met betrekking tot het ZZP'er worden of zaken waar je als ZZP'er mee te maken krijgt.

Alle vragen over Freelancen en ZZP

Wat is het verschil tussen freelance en ZZP?

Er is geen verschil. De termen freelance en ZZP (zelfstandigen zonder personeel) worden vaak door elkaar gebruikt. Beide betekenen dat je werkt voor verschillende opdrachtgevers. Je hebt geen dienstverband met de opdrachtgevers. Je voert (tijdelijk) een opdracht uit als zelfstandig ondernemer. Je neemt freelance werk aan en de opdrachtgever betaald je voor de opdracht en houdt geen loonbelasting in. Die belasting betaal je zelf bij je belastingaangifte.

Ik voel mij niet respectvol behandeld. Wat moet ik doen?

Ons advies is altijd om in gesprek te gaan met de opdrachtgever/leidster. Wanneer je er samen niet uitkomt kan je een organisatie uitsluiten via het platform van Tadaah. De ervaring leert dat wanneer je een klacht goed uitpraat, je werkt aan een duurzame relatie en aan een vertrouwensband.

Hoe lang mag je voor één opdrachtgever blijven werken?

Mits je dit met de opdrachtgever hebt afgesproken kan dit zijn voor onbepaalde tijd. Als je voor de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt wenst te worden, houdt je dan aan de richtlijnen van minimaal 3 opdrachtgevers, waarvan de grootste maximaal 70% bedraagt van de werkbare uren.

Als je maar één opdrachtgever hebt over een heel jaar dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen. Heb je twijfels of wil je meer weten? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Wat is de KOR?

Dat is de Kleine Ondernemers Regeling, deze kan je aanvragen als je niet meer als 20.000 euro per jaar aan omzet hebt. De KOR kan je aanvragen bij de Belastingdienst. Let op: je kan de KOR instellen op je profiel als je daadwerkelijk de toezegging hebt gekregen van de belastingdienst. Je bent dan vrijgesteld van btw.

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Aan de hand van opleidingsniveau, werkervaring en competenties. Heb je extra kennis of vaardigheden? Vergeet dat dan niet in je profieltekst te vermelden. Het uurtarief ligt gemiddeld tussen de 35 en de 45 euro exclusief btw. Het minimale uurtarief dat een opdrachtgever kan bieden is 32,41 euro exclusief btw.

Wat zijn de mogelijkheden als pedagogisch coach?

Opdrachtgevers hebben de mogelijkheid om opdrachten uit te zetten voor pedagogisch coaches. Wanneer jij over de juiste competenties beschikt, kun je reageren op deze opdrachten.

Wat is het PRK (personenregister kinderopvang) eigenlijk?

Het Personenregister Kinderopvang (PRK) is een systeem, waarin iedereen ingeschreven staat die werkt of woont op een adres waar kinderen worden opgevangen. Mensen die zich inschrijven in het PRK moeten een VOG hebben.

< Terug naar alle onderwerpen

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!

Tadaah heeft de leukste opdrachtgevers