Kennis

Criteria voor zelfstandigheid

oktober 24, 2024

Afbeelding over Criteria voor zelfstandigheid

Er zijn 10 factoren om schijnzelfstandigheid te herkennen en om te bepalen of iemand echt als zzp’er werkt of eigenlijk een dienstverband heeft. Hier zijn de aangepaste factoren specifiek voor de kinderopvang:

Arbeidsovereenkomst of contractuele verplichting

Is de pedagogisch medewerker (PM’er) verplicht om zelf op de opvang locatie aanwezig te zijn, of kan deze een vervanger sturen? Een zelfstandige een vervanger moeten kunnen sturen zonder toestemming van de opdrachtgever.

Gezagsverhouding

  1. Staat de zzp’er onder direct toezicht van de leidinggevende van de kinderopvangorganisatie? Bij zelfstandigen is er geen sprake van directe aansturing zoals bij werknemers, maar ze werken in principe zelfstandig volgens eigen inzicht.

Inpassing in de organisatie

In hoeverre is de zzp’er geïntegreerd in het team? Neemt de zelfstandige deel aan teamvergaderingen, opleidingen of andere personeelsactiviteiten? Een zelfstandige is niet betrokken bij interne organisatieactiviteiten.

Werktijden en locatie

Worden de werktijden en werkplek volledig door de kinderopvangorganisatie bepaald? Een zelfstandige heeft meer vrijheid om te bepalen waar en wanneer het werk wordt uitgevoerd, hoewel in de kinderopvang flexibiliteit beperkt kan zijn vanwege de aard van het werk.

Zelfstandigheid en ondernemersrisico

Draagt de zzp’er zelf het ondernemersrisico, bijvoorbeeld bij ziekte of als er minder werk is? Een echte zelfstandige draagt deze risico’s, terwijl werknemers in dienst vallen onder ziekte- en werkgarantie.

Gebruik van materialen en gereedschappen

Werkt de zzp’er met zijn eigen middelen of gebruikt hij de middelen van de opvangorganisatie, zoals speelgoed, werkkleding of andere voorzieningen? Een zelfstandige zou eigen materialen kunnen meebrengen, maar in de kinderopvang kan dit beperkt zijn.

Betaling en vergoeding

Hoe wordt de zzp’er betaald? Wordt deze per uur, zoals een werknemer, of op projectbasis betaald? Een zelfstandige ontvangt geen vast salaris maar factureert de opdrachtgever op basis van de afgesproken werkzaamheden.

Meerdere opdrachtgevers

Heeft de zzp’er meerdere opdrachtgevers binnen dezelfde periode? Een echte zelfstandige heeft meerdere klanten, terwijl schijnzelfstandigen vaak alleen voor één organisatie werken, wat meer lijkt op een dienstverband.

Overige bepalingen in de overeenkomst

Worden de verplichtingen in het contract vastgelegd alsof de zzp’er een werknemer is? Bijvoorbeeld verplichte aanwezigheidsuren, vaste pauzes of een vast loon? Dit kan duiden op schijnzelfstandigheid.

Duur van de samenwerking

Hoe lang werkt de zzp’er voor dezelfde kinderopvangorganisatie? Hoe langer de exclusieve samenwerking duurt, hoe groter de kans op schijnzelfstandigheid, omdat zelfstandigen meestal kortlopende opdrachten aannemen.

Deze factoren worden door de Belastingdienst beoordeeld om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid in de kinderopvang. Er kunnen echter geen rechten aan ontleend worden.